Yrkessjåførkompetanse – Hvem skal betale?

Kommer stadig borti spørsmål om dette temaet, og det er mange misoppfatninger om denne saken. Den største feilen er når folk viser til at det står i loven at man har krav. Dette er direkte feil. For det står ingenting i Yrkessjåførforskriften som er forskriften som regulerer YSK.

Dette er en del av sertifikatet når du tar lappen første gang. Da skal du ha YSK-grunnutdanning, og må dekke alt selv. Har du lappen fra før dette kurset kom, så slipper du med et etterutdanningskurs, og dette kurset må du ta hvert 5. år. Og er dette kurset det er snakk om i denne sammenheng.

Dette kurset er ikke omfattet av lovverket på annen måte enn hvordan kurset er sammensatt, hvem som kan arrangere kursene og krav til arrangør og kursleder osv, og at alle sjåfører skal ha dette kurset om de skal drive transport mot vederlag. Ingenting om hvem som skal betale kurset. Så i utgangspunktet kan arbeidsgiver forlange at du skal selv betale kurset.

Derfor er dette nå kommet med i Tariffavtalen. Er det en tariffavtale i bedriften derimot, plikter arbeidsgiver å betale kurset + du skal ha lønn og evt kost og losji om det er nødvendig. Om kurset holdes over 2 eller 3 helger for at bilen skal være i drift har du ikke krav på overtid for å ta kurset da YSK kurset ikke er regnet som arbeidstid og man derfor ikke har krav på overtid etter arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Arbeidsgiver skal tilrettelegge for kurs og melde deg på. Om du velger å ikke benytte deg av kurset arbeidsgiver finner til deg bortfaller betalingsplikten for arbeidsgiver og du kan risikere å måtte dekke kurset selv.

Etter endt kurs er det bindingstid til bedriften. Om du slutter i løpet av 6 mnd etter kurset kan arbeidsgiver kreve tilbakebetalt HELE beløpet de har lagt ut for kurs, lønn, kost, losji osv. Slutter du mellom 6 og 12 mnd etter kurset er fullført kan arbeidsgiver kreve tilbakebetalt inntill 50% av sine utlegg i forbindelse med kurset.

Dette var i grove trekk det som forklares mer i detalj i Tariffavtalen, og det viktigste i forhold til alle spørsmålene som kommer om saken. Men les gjerne Tariffavtalen og se hva annet du går glipp av om det ikke er Tariffavtale der du er ansatt. Og da ser du kanskje hvor viktig det er at det finnes en Tariffavtale å forholde seg til, for avtalen omfatter mye mer enn man tror. Ofte sier arbeidsgivere at de følger Tariffavtalen når du er på jobbintervju. Det vil som oftest si at du får lønn etter avtalen. Men hva med alle de andre godene som finnes i avtalen? De får man som regel ikke.

Reklame