Dashbord cam – En nødvendighet eller angiveri?

For en tid tilbake skrev vi denne lille saken om temaet.

Dashbord cam – En nødvendighet eller angiveri?.

I dag kom Aftenposten med artikkelen «Stadig flere overvåker medtrafikanter med kamera» som og har med uttalelser fra forskringsselskap og UP.

Men en interessant sak de hadde med i slutten av artikkelen var at bruk av kamera er blitt forbudt i flere land i Europa.

I Norge kan bruken av dashcams til overvåkning være ulovlig.

– Problemet oppstår om man filmer regelmessig når man står parkert. Gjør man det, kan man bryte loven om kameraovervåking. Det er likevel viktig å være klar over at det finnes gråsoner her, sier Rannveig Bakke Tvedten i Datatilsynet.

I Danmark, Nederland, Italia, England, Spania og i Frankrike er bruken av dashcams uproblematisk, ifølge den tyske bilorganisasjonen ADAC.

Men det er ikke alle land som er like begeistret for bruken av denne typen kameraer. I Østerrike er de forbudt ved lov, og høye bøter venter dersom du blir stoppet.

Også i Sveits frarådes bruk av kameraene. Her mener lovgiverne at filmingen bryter med regelverket rundt datasikkerhet og privatlivets fred. Heller ikke i Tyskland er bruken av bilkameraer, på grunn av personvernbestemmelser, uproblematisk.

I Sverige ble en ny lov innført sommeren 2013 som regulerer kameraovervåking. Bruk av dashcams vil i flere tilfeller være et brudd på denne loven.

Så det har blitt mye å tenke over før man bestemmer seg for å sette opp et kamera i bilen.

Reklame