Is dreper

Dette kunne vært deg, eller en du er glad i.


I dette klippet gikk det heldigvis bra med føreren, og det var kun materielle skader. Men det kunne gått så utrolig mye verre.

Får du fjernet isen på taket før du stikker avgårde? (Vet at bildet over her er dårlig og at dette ser ut til å være snø som samler seg under kjøring…)

Det er ikke noen klar paragraf i vegtrafikkloven eller andre forskrifter som brukes når det gjelder snø og is på taket, men den godt kjente paragraf 3 dekker jo også dette her. I tillegg kan forskrifter om lastsikring og komme til anvendelse da ingenting skal kunne dette av kjøretøyet når det er i fart.

– Alle plikter å sikre lasten sin, inklusive snø og is. Dette skal ikke ramle av på egen hånd. Det gjelder også personbiler. All snø og is skal tas av før man begynner å kjøre. Å ikke gjøre det er straffbart, og det kan ende med både bøter og fengselsstraff hvis det fører til en alvorlig ulykke, kan trafikkoordinator Henning Skau i politiet fortelle.

Men alt dette vet vi jo. Problemet er jo at det er 4 meter opp til taket, og det er glatt. Og i følge Arbeidsmiljøloven har vi faktisk ikke lov å klatre opp på taket uten tilstrekkelig sikring, mens vegtrafikkloven nekter oss å kjøre uten at vi har vært på taket og ryddet.

Eksempler man hører om som å stå på gaflene til trucker eller sitte i skuffen på en traktor osv er ikke akkurat godkjent etter HMS hensyn, og personlig frister det ikke å gå oppå et snø og isdekket tak for å fjerne isen, for idet alt løsner blir det jævlig glatt. Kapelltraller er jo relativt greie om de er tomme. Da er det jo bare å ta et kapellbord og løfte duken og få snø og is vekk. Men er de fulllastet er det ikke alltid like lett der heller.

Så vi trenger faktisk hjelp. Flere steder i Norge finnes ramper man kan stå på og skrape vekk isen. Men alt for mange steder mangler rampene eller andre sikre løsninger.


Den enkleste varianten er den som brukes i Nordland, og flere andre steder i landet.

Amerikanerne derimot har jo som vanlig sin egen variant.

Så mulighetene finnes. Problemet er helst å vite hvor disse muligheten befinner seg. Det finnes flere slike rundtomkring i landet, men det er et fåtall av oss som vet hvor alle disse er. Det hadde jo vært greit å visst hvor nærmeste var når man våkner etter en natt med snøfall, så man kunne kjørt bortom og ryddet taket før man bega seg ut på veien,

Vi ser jo klart at behovet er der, og flere ramper må bygges så veiene våre kan bli tryggere. Dette burde være standard på alle godsterminaler, men er desverre ikke det.

Så som en liten start så trenger vi lage en oversikt over hvor det finnes slike ramper, men vi trenger hjelp. Vet du om noen slike ramper, så gi oss en lyd i tråden under her. For vi sliter jo om vi skal kjøre lovlig og trafikksikkert på vinteren. For ikke har vi lov å kjøre, og ikke har vi lov å rydde, og ikke kan vi stå og vente på våren.

Hjelp oss med dette og legg igjen en liten beskrivelse under her om hvor i Norge vi finner ramper eller andre hjelpemidler for å rydde av takene på bilene og trallene.

Reklame

En kommentar om “Is dreper

Kommentarer er stengt.