Er du en varsler????

Er du en av mange som driver og varsler medtrafikanter og kollegaer om kontroller langs veiene?

Dette er noe som har blitt gjort i mange år, og det er blitt gjort lettere og lettere med årene.

Men hva er egentlig reglene om dette, er det lovlig å varsle om kontroller som er langs veiene? Det er ingen lover som direkte gjør dette ulovlig. Det eneste en finner i lovverket om dette er i vegtrafikkloven § 13 a.Forbud mot varslingsutstyr o.l. i motorvogn

Å blinke med lysene til motgående trafikk er med andre ord ikke forbudt når det kommer til varsling av kontrollen, men det kan være forbudt fordi du trekker til deg oppmerksomheten til den møtende trafikken. Og feil bruk av varselhorn kan regnes som farlig oppførsel. Det er altså ikke lovlig sånn helt uten videre.
Og når det kommer til varslinger i grupper på facebook, så er det helt lovlig.

Men da kommer vi til andre faktorer i dette. Hva med det moralske ved varslinger?

Transportbransjen er preget av en god del juks. Både på kjøretider, vekt, sertifikater, kabotasje og mye mer.

Har du som varsler om kontroller på en gruppe tenkt på hvem du egentlig varsler?
At han som leser det kanskje er han som har kjørt i 24 timer i strekk, eller den lastebilen er på sin 10 kabotasjetur og ikke minst den sjåføren både kjører uten sertifikat og med en promille på 5.

Har du tenkt på det at når du varsler om kontroll at du bidrar kanskje til mer juks og mer sosial dumping?

At vi som mer eller mindre bor lang veien bruker disse gruppene til å varsle hverandre om stengte veier, trafikkulykker, glatte partier eller hvor det er ledig hvileplass synes jeg er kjempe bra. Men jeg ønsker at det blir dette disse gruppene brukes til og ikke blir et verktøy for de som jukser og driver sosial dumping.

Neste gang du varsler om UP kontroll eller om en plass med mange gulkledde folk, bør du tenke på at den som leser det kan neste dag være den som kjører i ruset tilstand og kjører på en personbil med en famille på vei hjem fra hytten.

 

Reklame