Forberedelsene for årets tariffoppgjør er nå i full gang.
Men vet du som sjåfør eller medlem hvordan utførelsen av denne forberedelsen fungerer?
Her hos Norsk Transportarbeiderforbund er dette en demokratisk prosess. Noe jeg vet at ikke alle medlemmer eller potensielle medlemmer tror det er.
Hva som skal være kravene for oss sjåfører innenfor gods er det medlemmene, ikke forbundets valgte ansatte som mange tror, som bestemmer.
For de som da er tillitsvalgte i bedriftene rundt i landet skal ha fått informasjon om dette for en stund siden, men om de har videreformidlet dette er usikkert. Slik den «enorme» organisasjonsgraden er innenfor gods er i dag, er sannsynligheten liten.
Men det er dette som er et faktum, er at du som medlem må sende inn ditt forslag til krav, hva du mener er viktig å forbedre på lønnsvilkår eller arbeidstids ordninger.
Så hva venter du på da? Fristen for krav begynner å renne ut. Du som er medlem må kontakte din lokale forening med dine krav.
Etter at kravene er kommet inn er det din lokale forening som sender dette inn til forbundet, hvor forbundet kaller inn representanter fra hver forening innen hver bransje til en bransjekonferanse.
På denne konferansen blir alle kravene gått igjennom og prioritert, så velges det bransjeråd for hver bransje. Altså ansatte i de forskjellige bedriftene rundt i landet. Disse bransjerådsmedlemmene er de som er med under forhandlingene med de forskjellige arbeidsgiverforeningene, og det er bransjerådsmedlemmene som har stemmerett og siste ord i de ferdigforhandlede tariff forslagene. Om det blir streik eller ikke er det medlemmene som bestemmer i en uravstemning.
Men dette er da forbeholdt medlemmer av NTF i dette tilfelle, jeg skal være ærlig og si at jeg ikke vet hvordan de gjør dette hos YTF.
Så vil du være med å påvirke hvordan tariffavtalen skal være så kan du også melde deg inn her!