Samholdet? Hvor er det?

Igjen leser jeg i avisen om en sjåfør med som har kommet over fjellet etter flere dagers kjøring med minimalt med hvile. Artikkelen

Hadde lastebilen full av rakettar – tatt for grove brot på kviletida

i nrk.no er bare en av mange som dukker opp i media mange ganger i året.

Nærmest ukentlig er det en artikkel om en yrkessjåfør som blir stoppet med feil eller mangler som sjåføren vet så utrolig godt ikke er lovlig. Det kan være feil eller mangler på bil eller dekk, manglende kjettinger eller brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsen eller brudd på arbeidstidsbestemmelser i Arbeidsmiljøloven. Om ikke det da er transport av ADR gods eller gods/last er for lang, brei eller tung til å fraktes lovlig. Andre ganger er det utstyr som skal sikre lasten din som ikker tilstrekkelig.

Men vi sjåfører. Hva gjør vi da? Jo, alt for mange av oss pusher på likevel og tenker at det går som regel bra. Jada, så hadde jeg 8 timer på jobb før jeg begynte å kjøre, men det vises jo ikke på skiven så da har jeg jo 10 timer disponibel kjøretid. Skulle brukt kjetting å sikre med, men hiver på en stropp ekstra eller to. Det går nok bra…

Alternativt så vet jeg jo om og hvor kontrollen er, og det finnes jo omkjøringsvei.

Dette er og ikke uvanlig om man er for lang eller tung eller har andre mangler.

Vi er så dum (noen kaller det snill) at vi jukser og risikerer både bøter, kjøreforbud og i verste fall inndragelse av førerkort for å komme fram så ikke oppdragsgiver eller bileier skal bli sur.

Og hvorfor blir de i såfall sur? Jo det kan vi faktisk takke oss selv for. Vi er faktisk så dum at vi bryter lover og regler for at sjefen og oppdragsgiveren skal tjene mer penger. I de aller fleste tilfeller får vi ikke annet enn et klapp på ryggen og «job well done». For nå har vi spart sjefen for mange penger i lønn!!!

Har dere tenkt over at vi faktisk trekker oss selv i lønn og gir dette til sjefen sånn at det skal bli billigere for han å ha oss i jobb? Vi snyter og jukser og svindler så sjefen skal slippe å betale oss lønn. Og blir vi tatt, hvem får straffen? Nope. Det er ikke sjefen.

Det er vi som får bot. Og det er vi som mister førerkort og jobb. Og skjer det en alvorlig ulykke pga jukset vårt er det og vi som må sone. Sjefen gjør da jobben sin og poengterer dette, gjerne ved hjelp av et kobbel med advokater, at han har ikke bedt oss om å jukse på noen måte.

Og hvor kommer samholdet inn i dette her?

Jo samhold er noe annet enn det de driver med i Frankrike som folk er så glad i å hyle om. Frankrike kan ikke sammenlignes med Norge av den grunn at i Frankrike har de ingen forhandlingsrett. De må ty til aksjoner for å slippe til på forhandlingsbordet.

I Norge har vi trepartssamarbeidet, og alle parter dvs arbeidstakerorganisasjonene, arbeidsgiverorganisasjonen og myndighetene har forhandlingsrett og plikt nedfelt i både tariffavtaler, hovedavtaler og lovverket deriblant i Arbeidsmiljøloven. Det er i Norge et lovbrudd som kan straffes med bøter og eller fengsel å nekte forhandlinger. Og den Norske Modellen er noe vi sloss for å få beholde og det var med stor frykt vi mottok resultatet fra domstolen ang havnearbeiderne. For dette var et angrep på akkurat dette.

Men det er ikke her samhold kommer inn i denne omgang.

Hvordan kan vi enklest og best begynne å stå sammen?

Jo, vi må vise arbeidsgiver, befraktere, transportkjøpere osv at det finnes et lovverk som SKAL følges. Vi må sammen stå opp å kreve at vi skal følge loven. Vi må slutte med at når jeg nekter å ta med en last som ikke kan fraktes forsvarlig med utstyret vi har så stikker en kollega bort og gjøre jobben etterpå med det samme utstyret.

Vi må slutte med at om en av oss nekter kjøre bilen fordi det er feil og mangler på bilen, så stikker en kollega over og gjøre det likevel fordi transporten skal jo ikke så langt, og det går sikkert bra denne gangen og.

Vi må slutte å pushe kjøre og hviletid for å komme fortere fram. Kommer vi ikke fram, så kommer vi ikke fram. Det er ikke vi som har satt opp timeplanen, og uforutsette ting kan skje. De som planlegger jobben vår må lære å ta høyde for dette og faktisk kalkulere det inn i anbud både når det gjelder tidsbruk og kostnader. Det er ikke sjåføren sitt problem.

Sånn kunne jeg fortsatt å ramse opp ting lenge, men jeg tror dere skjønner tegningen.

Skal vi stå sammen, så er det enkleste vi gjør at vi faktisk følger de lover og regler vi er pålagt å følge. Og blir vi pushet, så sving innom biltilsynet om det er en kontroll. Ikke stikk av og gjem deg bort. De er ikke der for å ta deg, men for å hjelpe deg. Så får man gjerne en mangellapp og bileier må fikse dette.

Og må vi overnatte på veien, så må vi overnatte på veien. Har ikke få ganger overnattet mellom Lærdal og Voss på vei til Bergen fordi avreisen min ble for sen fordi jeg bare MÅTTE innom et sted til og hente varer. Javel, så kom jeg ikke fram. Men det er faktisk ikke mitt eller vårt problem.

Så skal vi ha en bedring i arbeidsforhold og få slutt på jukset må vi stå sammen. Og vi står sammen om å følge lover og regler. Det er måten vi kan og bør vise samhold i Norge.

En kommentar om “Samholdet? Hvor er det?

  1. SAMFERDELSMINISTER KETIL SOLVIK-OLSEN ER ET DEMOKRATISK PROBLEM?
    ….
    Av Jørund Hassel
    ….
    Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen, med samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen (Fremskrittspartiet) gjør alt for at billig arbeidskraft skal overta for norske arbeidsplasser? Godt forankret i EØS-avtalen og Schengen-avtalen?

    Fra nyttår 2017 har Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen åpnet for kabotasjekjøring. Det betyr at utenlandske sjåfører fritt kan komme til Norge og ta transportoppdrag.

    http://www.klikk.no/tungt/transportmagasinet/article1521991.ece

    I et forsøk på å glatte over regjeringens liberaliseringspolitikk til fordel for EU-land, skriver Ketil Solvik-Olsen på sin Facebook-side den 03.02.2017 at, sitat: «Bedre konkurranseevne og tryggere arbeidsplass for norske sjåfører – det er jeg for». Og legger ved linken:

    http://www.at.no/transport/2017-02-01/Ni-land-signerte-mot-sosial-dumping-ingen-fra-%C3%98st-Europa-25152.html

    Det Ketil Solvik-Olsen ikke nevner er at ingen av landene fra Øst-Europa har underskrevet på denne avtalen. Og her ligger problemet! Hadde Solvik-Olsen vært «for bedre konkurranseevne og tryggere arbeidsplasser for norske sjåfører» – hadde han gjort noe med skatteplanleggings-/ ofte sosiale dumping-virksomhetene registrert i Øst-Europa. Flere norske investorer har aksjer i selskaper som Vlantana, Girteka, Dinotrans m.fl. Disse er registrert i Øst-Europa. De samme selskapene operer øfte med asiatiske sjåfører som bor, jobber og sover i bilene sine – og som operer fra svenskegrensen inn i Norge. Disse utgjør etter min mening en sikkerhetsrisiko langs norsk veier i den forstand at hvile- og rekreasjonsforordningene er for dårlige.

    Asiatisk arbeidskraft blir erstattet med øst-europeisk arbeidskraft fordi sistnevnte etter hvert er blitt for dyre. Transportmagasinet skrev om at disse sjåførene jobbet for kr 5 500 pr måned for et par år siden. Disse lønningene skal norske sjåfører konkurrere mot.

    KJØRE- OG HVIELTIDSBESTEMMELSEN PRESSES
    Dette presser både norske og utenlandske selskaper på kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Bare på Østlandet fikk 8 300 kjøreforbud i fjor – av det beskjedne antallet som bli kontrollert:

    http://www.klikk.no/tungt/transportmagasinet/8300-kjoreforbud-pa-ostlandet-alene-1707624.ece

    I tillegg synes det å være omfattende juks innen deler av bransjen. Det handler trolig om ekstra inntekter til underbetalte sjåfører?

    http://www.klikk.no/tungt/transportmagasinet/glem-magneten-pa-gearkassa-na-er-det-hightech-som-gjelder-1707849.ece

    Av trafikksikkhetshensyn, og for å unngå sosial dumping, bør kabotasjekjøring generelt forbys. Det er den kampen Ketil Solvik-Olsen bør ta seg av – istedenfor å spre «alternative fakta/ fake news» om hvor fortreffelig regjerings politikk er.
    Kravet om tiltak mot lovlig og ulovlig kabotasjekjøring er ikke ny for Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen. Se:

    http://www.dagbladet.no/nyheter/vil-ha-forbud-mot-kabotasje-kjoring/61794218

    SOLVIK-OLSEN HAR SOM OPPGAVE Å SPRE OBJEKTIVE RIKTIGE FAKTA
    Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Fremskrittspartiet) utgjør et demokratisk problem. Han bruker – i kraft av sin statsrådsstilling sin Facebook-side til å spre «alternative fakta/ fake news» – spesielt mot opposisjonspartiene, slik som nevnt ovenfor. Opplysninger som han ber sin «menighet» spre (dele) videre på sosiale medier. Samtidig stenger Solvik-Olsen personer ute som kommer med – for ham og Fremskrittspartiet – ufordelaktige korrigerende ytringer. Det er altså ikke mulig å kunne kommentere/ korrigere hans uriktige ytringer/ halvsannheter.

    Man må kunne forvente at en statsråd går ut med balanserte faktaopplysninger – og opptrer som en statsråd for hele befolkningen – ikke som en statsråd med uredelige opplysninger. Åpenbart i den hensikt å skaffe Fremskrittspartiet flere velgere. Denne form for opptreden fra Ketil Solvik-Olsen mener jeg er et demokratisk problem.

    Liker

Kommentarer er stengt.