Slavekontrakter i norsk transportnæring

 

lastebil

 

 

Firmaet Transportkompetanse Haugesund er et oppadstormende firma som da etter deres egne ord:

» Transportkompetanse Haugesund AS ble etablert i 2007 og er en ledende kompetanseleverandør og samarbeidspartner for transportnæringen og billeverandører i Norge.
Gjennom kvalitetsikrede tjenester kan Transportkompetanse Haugesund AS gi den kunnskap og kompetanse som yrkessjåfører og transportbedriftene trenger for effektiv drift. »

Det de ikke nevner på nettsiden sin er at de også bistår firmaer om å undergrave Tariffavtalene som er framforhandlet gjennom sammarbeid mellom arbeidgiver og arbeidstaker organisasjonene. Disse avtalene dukker opp i bedrifter som er medlemmer i NLF. Og når de skryter av at NLF er en av samarbeidspartnerene deres, begynner jeg og lure på hva NLF tenker på.
Først framforhandler NLF en tariffavtale samme med NTF og YTF, så går de ut til medlemmsbedriftene sine for å undergrave den tariffavtalen med en lokal husavtale? Som resulterer i at vi i arbeidstakerorganisasjonene ikke får medlemmer i disse bedriftene, for hvorfor skal de melde seg inn der de har jo en «Tariffavtale» de har jo også en tillitsvalgt og verneombud.
Grunnet ordlyden på hva en tariffavtale er, så er disse avtalene lovlige. Men selv om de er lovlige, er de til det beste for sjåførene.
Jeg personlig mener de bryter arbeidsmiljølovens § 1-1 som lyder som følge:

Lovens formål er:

a) å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet,

b) å sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet,

c) å legge til rette for tilpasninger i arbeidsforholdet knyttet til den enkelte arbeidstakers forutsetninger og livssituasjon,

d) å gi grunnlag for at arbeidsgiver og arbeidstakerne i virksomhetene selv kan ivareta og utvikle sitt arbeidsmiljø i samarbeid med arbeidslivets parter og med nødvendig veiledning og kontroll fra offentlig myndighet,

e) å bidra til et inkluderende arbeidsliv

Det som i bunn og grunn står i disse husavtalene er at arbiedstakerene SKAL utnytte de til en hver tids unntak som det er mulig og utnytte i arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

Arbeidstakerne skal jobbe 16 timers dag
Arbeidstakerne skal jobbe 60 timers uke
Arbeidstakerne skal jobbe 400 timer overtid i året
Arbeidstakerne skal ha en gjennomsnitlig sammlet arbeidstid på 48 timer i referanseperioden på 26 uker
Arbeidstakerne skal være mer fleksibel i forhold til gjeldene regelverk

Å kunne jobbe 16 timers dager og 60 timers uke er ingen problem å jukse seg til i transportbransjen, vi bare skriver noen timer som tilgjengelighetstid. Dette er da noe som også står beskrevet i instruksene at sjåførene SKAL gjøre.

Så når sjåførene blir tvunget til å jobbe så lange dager, er dette noe bra for helsen til sjåfører?
Er ikke denne avtalen en SLAVE kontrakt?

Slavekontrakt-page-001 Slavekontrakt-page-002

Slavekontrakt-page-003 Slavekontrakt-page-004

 


 

Skrevet av
Nils Bjarte Sæle 

 

2 kommentarer om “Slavekontrakter i norsk transportnæring

Kommentarer er stengt.